3D-printet gribearm løfter otte flasker skyllemiddel med ét enkelt sug
Haps! Med et snuptag løfter robotarmen de otte flasker med skyllemiddel, svinger resolut mod venstre – og sænker flaskerne i en papkasse med stor præcision.
Og straks derefter er den klar til at gentage opgaven. Den ene kasse efter den anden bliver fyldt, så skyllemiddel er på vej ud i detailhandlen fra fabrikken GUNDAL ApS i Vorbasse.
Tidligere blev flaskerne flyttet med håndkraft. Nu er det robotten med en 3D-printet gribearm, der klarer opgaven. Fidusen er brugen af vakuum, som simpelthen suger flaskerne op – otte styk ad gangen.
– Vi har et ønske om at passe godt på vores ansatte. Derfor arbejder vi med at reducere mængden af hårdt og ensidigt arbejde, fortæller Thomas Karstensen, der er teknisk direktør i GUNDAL.
Virksomheden ejede i forvejen en robotarm fra Lead Robotics. Nu gjaldt det om at få fremstillet et værktøj, så robotten kan håndtere flaskerne med skyllemiddel. Derfor gik GUNDAL i dialog med IBA Nexttech i Kolding, som udvikler og fremstiller prototyper ved hjælp af 3D-print teknologi.
– Det gik faktisk meget hurtigt. Fra vi henvendte os første gang til IBA Nexttech, gik der kun en måned, så havde vi en allerede færdig løsning, der stod og arbejdede ude i virksomheden. Det var meget imponerende, siger Thomas Karstensen.
En løsning med lave omkostninger
Eksperterne hos IBA Nexttech valgte at gå med en løsning, hvor det er brugen af vakuum, der løfter flaskerne. Herefter var opgaven at tegne og printe en stabil gribearm, som både kan tåle det høje tempo og vægten fra de mange flasker.
Hos fabrikken i Vorbasse får IBA Nexttech ros for at bringe mange ideer til bordet. Og for hurtigt at få testet, om de havde fat i noget, som også kunne fungere i en dagligdag. Det gælder både anvendelse og holdbarhed:
– Det er naturligvis afgørende, at løsningen virker som den skal. Men hvis de ser en mulighed i det, så er det min oplevelse, at IBA Nexttech også er gået efter en løsning med så lave omkostninger som muligt, fortæller direktøren.
Investering tjent hjem
GUNDAL skulle blot bruge en enkelt gribearm til denne opgave. Den har de fået. Plus en ekstra i reserve. Men den bliver der ikke brug for foreløbig, vurderer Thomas Karstensen:
– 3D-print er genialt, og materialet er virkelig slidstærkt. Vores løsning kører fuldstændig, som vi kunne håbe på. Så for os vil investeringen hurtigt være tjent hjem, for robotten kan køre hele dagen – og den bliver aldrig syg. I stedet kan vi så bruge vores folk til andet arbejde, som slet ikke slider på samme måde.