Rådgivning om 3D print materialer

Opnå det bedste resultat med de rigtige materialer

Hvilke 3D print materialer findes der?

Mulighederne er mange, når det kommer til at vælge 3D print materialer. Hos IBA Nexttech har du muligheder for at printe i plast, metal og komposit. Vi står klar til at vejlede og rådgive dig, når du skal vælge 3D print materialer til dit projekt. Du får hjælp til at vurdere bl.a. hvor fleksibelt og modstandsdygtigt et materiale du bør bruge, samt hvilken teknologi der bedst understøtter dit projekt. Afhængigt af om du skal bruge emnet til funktion eller design er 3D print materialevalget, sammen med teknologien, essentielt for at få det bedst mulige resultat.

Plast 3D print

Et af de mest brugte materialer til 3D print er plastik. Men plastik er ikke bare plastik, det har mange forskellige egenskaber og muligheder. Når det skal bruges  til 3D print materialer, ser man især på:

• Hårdhed
Fleksibilitet
Funktionalitet
Bestandighed.

Alt efter hvilken teknologi, der benyttes, er der forskellige muligheder for funktionalitet i emnerne. Det være i form af  snap-fit eller hængsler. Der skelnes overordnet mellem termoplast, som generelt bruges til funktionelle emner, og hærdeplast, hvilket generelt bruges til emner med en højere detaljegrad.

Herunder er kort beskrevet de mest anvendte plasttyper. 

Kontakt os hvis du ønsker at vide mere.

PA er et termoplastisk materiale, som er kendetegnet ved at have en høj slidstyrke. Emner som bliver printet i PA er typisk funktionelle, som f.eks. dyrelægepumpen. Som noget nyt, kan vi også printe med farver i PA, som vores figurer af os selv, der ses på billedet herunder. Du kan læse mere om disse her.

PLA er en forkortelse for polyaktisk syre, som er et bionedbrydeligt materiale, der er fremstillet af biologisk materiale (f.eks. majs). Dette gør PLA til det oplagte valg, hvis man ønsker at tage et miljømæssigt hensyn i sit print. Dette er det mest anvendte materiale, når der printes med FDM teknologien. 

ABS står for Acrylnitril-Butadien-Styren, hvilket er et materiale med en god ridse- og slagbestandighed. Som alternativ til ABS kan ASA anvendes, da det er et materiale, som har samme mekaniske egenskaber men med en højere UV bestandighed. Denne type plast er meget anvendt inden for FDM print. 

Resin er en overordnede betegnelse for flere forskellige typer hærdeplast. Herunder bl.a. epoxy og akryl. Der findes mange forskellige typer resin, som alle har forskellige egenskaber. Eksempelvis findes der varmebestandige resiner, der egner sig til testværktøjer inden for støb. Der findes også resiner, hvor fleksibiliteten gør det muligt at teste eksempelvis snap løsninger. 

3D print metal

Det er muligt at 3D printe i stort set alle metaller, dog er der store sikkerhedsrisici forbundet hermed. Metalprinteren fra Markforged reducerer disse risici betydeligt. På nuværende tidspunkt printer denne primært i værktøjsstål, rustfrit stål, inconel og kobber – men der arbejdes kontinuerligt på at gøre nye materialer tilgængelige. Dette kunne eksempelvis være kobber, titanium og aluminium. Kontakt os for at høre nærmere om de forskellige materialer til 3D print metal.

Komposit 3D print

Komposit er en overordnet betegnelse for, at der sammensættes forskellige materialer med det formål at forstærke materialernes egenskaber. Inden for 3D print materialer er det ofte brugt at forstærke PA med kulfiber, glasfiber, kevlar og aluminium. Med kompositmaterialer er det muligt at have stærkere og stivere emner. Dette kan bruges i stedet for diverse forskellige metal materialer, hvor der med komposit kan opnås stort set samme styrke, men til gengæld er emnerne lettere, end de ellers ville have været.

Luk menu