Rådgivning om 3D print materialer

Opnå det bedste resultat med de rigtige materialer

Hvilke 3D-print materialer findes der?

Mulighederne er mange, når det kommer til at vælge 3D-print materialer. Hos IBA Nexttech har du muligheder for at printe i plast, metal og komposit. Vi står klar til at vejlede og rådgive dig, når du skal vælge 3D-print materialer til dit projekt. Du får hjælp til at vurdere bl.a. hvor fleksibelt og modstandsdygtigt et materiale du bør bruge, samt hvilken teknologi der bedst understøtter dit projekt. Afhængigt af om du skal bruge emnet til funktion eller design er 3D-print materialevalget, sammen med teknologien, essentielt for at få det bedst mulige resultat.

Eksempel på 3D printede emner med bevægelige dele i plastik
sort og hvid plast 3D-print
3D printede emner i metal
Fire figurer i 3D-print metal
Eksempel på et emne i komposit
Grå 3D-printet figur i komposit

Plast 3D-print

Et af de mest brugte materialer til 3D-print er plastik. Men plastik er ikke bare plastik, det har mange forskellige egenskaber og muligheder. Når det skal bruges  til 3D-print materialer, ser man især på:

• Hårdhed
Fleksibilitet
Funktionalitet
Bestandighed.

Alt efter hvilken teknologi, der benyttes, er der forskellige muligheder for funktionalitet i emnerne. Det være i form af  snap-fit eller hængsler. Der skelnes overordnet mellem termoplast, som generelt bruges til funktionelle emner, og hærdeplast, hvilket generelt bruges til emner med en højere detaljegrad.

Herunder er kort beskrevet de mest anvendte plasttyper. 

Kontakt os hvis du ønsker at vide mere.-

3D-print metal

Det er muligt at 3D-printe i stort set alle metaller, dog er der store sikkerhedsrisici forbundet hermed. Metalprinteren fra Markforged reducerer disse risici betydeligt. På nuværende tidspunkt printer denne primært i værktøjsstål, rustfrit stål, inconel og kobber – men der arbejdes kontinuerligt på at gøre nye materialer tilgængelige. Dette kunne eksempelvis være kobber, titanium og aluminium. Kontakt os for at høre nærmere om de forskellige materialer til 3D-print metal.

Komposit 3D-print

Komposit er en overordnet betegnelse for, at der sammensættes forskellige materialer med det formål at forstærke materialernes egenskaber. Inden for 3D-print materialer er det ofte brugt at forstærke PA med kulfiber, glasfiber, kevlar og aluminium. Med kompositmaterialer er det muligt at have stærkere og stivere emner. Dette kan bruges i stedet for diverse forskellige metal materialer, hvor der med komposit kan opnås stort set samme styrke, men til gengæld er emnerne lettere, end de ellers ville have været.